facebook
Submit your CV here
Vesti i događaji, Vesti i događaji

ŠTA JE POTREBNO DA BIH DOBIO/DOBILA POSAO NA BRODU?

Ukoliko ste slušali priče ili razmišljali o radu na brodu, ali se niste upuštali u tu avanturu jer niste sigurni da li ispunjavate kriterijume, ovo je tekst za Vas.

Pre svega, za rad na brodu neophodni su radno iskustvo u ugostiteljstvu, dobro poznavanja engleskog i/ili nemačkog jezika, spremnost na rad u timu i multikulturalnom okruženju.

Dešava se da kompanije pošalju upit i za kandidate bez radnog iskustva, ali to su redje situacije. Uglavnom je za kandidate bez radnog iskustva potreban EU pasoš, kako bi bili u mogućnosti da odu na trening. Na primer, kompanija Viking River Cruises organizuje treninge za EU kandidate.

Non – EU kandiate bez radnog iskustva najčešće regrutujemo za rad na „sezoni“ na primorju, a nakon što steknu neophodno radno iskustvo, selektujemo ih za rad na brodu.
Poznavanja jezika zavisi od toga ko su gosti kompanije za koju aplicirate, ali i toga odakle su Vam kolege, budući da je u pitanju miltikultularna sredina. U najvećem broju slučajeva traži se poznavanje engleskog i/ili nemačkog jezika.

Nivo poznavanja jezika zavisi od toga da li ste aplicirali za poziciju koja podrazumeva direktnu komunikaciju sa gostima, pa se tako mogućnost fluentnog razgovora zahteva za pozicije kao što su recepcija, hotel manager, maitre d hotel, konobar, barmen, a niže znanje jezika potrebno je za kuvare, poslastičare, sobare…

Bez obzira na same kvalifikacije, ono što predstavnici kompanija uvek cene na intervjuu za posao, jesu pozitivan stav kandidata i informisanost o samoj kompaniji za koju aplicirate.

CV APLIKACIJA