facebook
Submit your CV here
Vesti i događaji, Vesti i događaji

KOJA VRSTA RADNE VIZE JE POTREBNA ZA RAD NA REČNOM BRODU

Ukoliko ste državljanin Republike Srbije, radna viza je neophodan korak u zaposlenju. Bez nje ne možete legalno raditi na rečnom brodu u inostranstvu, bez obzira na to na kojoj poziciji ćete raditi.

Popularno nazvani “non EU kandidatima” koji imaju srpski, bosanski, makedonski ili crnogorski pasoš, radna viza je potrebna, i za istu mogu aplicirati u odgovarajućem konzulatu zemlje čiji pasoš poseduju. “EU kandidatima” koji poseduju pasoš neke od zemalja članica Evropske unije viza nije potrebna i njih od rada na brodu deli “samo” potpisivanje ugovora o radu.

U najvećem broju slučajeva, kako biste radili na rečnom brodu, biće potrebno da aplicirate za Nacionalnu D vizu koju izdaje konzulat Republike Nemačke u Beogradu. Razlog tome je što se tokom plovidbene sezone najveći broj dana provede u Nemačkoj. Ukoliko brod tokom plovidbene sezone najveći broj dana provodi u Švajcarskoj, biće potrebno da zahtev podnesete u švajcarskom konzulatu. Većina rečnih kompanija najveći broj plovidbenih dana provodi u Nemačkoj, i s tim u vezi najčešće se apliciranje za radnu vizu vrši u konzulatu Republike Nemačke.

CV APLIKACIJA