facebook
Submit your CV here
Vesti i događaji, Vesti i događaji

LEGALAN POSAO ILI NE?

Život i rad u stranoj zemlji moze biti prelepo iskustvo I  neverovatan način da saznate više o svetu I sebi.  Državljani RS koji žele da se zaposle u inostranstvu, bilo da je u pitanju sezonski ili stalni posao, odlazak treba da planiraju nekoliko meseci unapred kako bi pronašli posao koji im odgovara, pripremili dokumenta i dobili radnu dozvolu u svrhu zaposlenja.

Koraci u procesu zaposlenja najčešće izgledaju ovako:

1.Priprema CV-ja

2.Pronalaženja odgovarajućeg posla za koji želite da se prijavite

3.Apliciranje za posao

4.Intervju sa kompanijom

5.(ukoliko je intervju pozitivan) Potpisivanje dokumentacije – Ugovor o radu

6.Pribavljanje dokumentacije i apliciranje za odgovarajuću vizu

7.Po odobrenju vize, ugovaranje datuma početka rada

8.Organizacija puta

Ukoliko posao tražite posredstvom profesionalne agencije za posredovanje u zaposljavanju, agencija ce pomoci u velikom broju koraka i pomoci vam da kroz njih prodjete najlakse i najbrze moguce. U zavisnosti od toga, proces moze trajati izmedju 2 i 18 meseci, u ekstremnim slucajevima i mnogo vise.

Iako preovladavaju pozitivna iskustva, potraga za poslom u inostranstvu se nekada završava neprijatnim situacijama u kojima kandidati, u najboljem slučaju budu prevareni, a bilo je i tragičnih slučajeva, poput gubitaka ljudskih života ili završavanja u belom roblju. Legalan odlazak na rad u inostranstvu, je stoga, od krucijalnog znacaja, a u tome Vam moze pomoci neka od prefoesionalnih agencija koje se bave posredovanjem u nalaženju posla.

U Srbiji, dozvolu za zapošljavanje u zemlji i inostranstvu ima oko 60 agencija. Ovaj broj varira s obzirom da se otvaraju nove agencija, da pojedinim agencijama ističe licenca za rad tako da taj broj nije konstantan.

Jako je vazno da agencija ima licencu i sve potrebne dozvole za rad.  Nakon provere legalnosti posla i Agencije, sledeci korak je priprema dokumentacije za odgovarajucu radnu dozvolu / vizu. Dobijanje radne dozvole je obavezno, jer svaki rad bez nje je “rad na crno”, sto za sobom povlaci mnostvo negativnih posledica.

Obećanja da se može raditi bez vize, kao i da se ista izdaje za par dana najčešće nisu istinita. 

Ukoliko biste radili bez neophodnih dozvola, mogli biste biti deportovani u slučaju da dođete u kontakt sa migracionim službama Ili biste mogli dobiti zabranu ponovnog ulaska u tu zemlju ili pak upasti u mnogo ozbiljnije probleme.

Upravo najčešći oblik vrbovanja osoba u lanac trgovine ljudima je putem poslovnih ponuda i oglasa, kakvi se mogu naći u novinama i na neproverenim portalima na internetu, uz obećanja o dobroj zaradi, smeštaju I pocetak rada u vrlo kratkom roku. Indikator da nešto nije u redu moze biti i to da se u takvoj ponudi ostavi samo broj mobilnog telefona ili e-mail adresa.

Građani koji rade ilegalno, uglavnom to cine za novčane naknade daleko ispod dogovorenih, bez poštovanja dogovorenog radnog vremena i ostalih uslova rada. Neretko, postoje slučajevi nepostovanja prava radnika. Stoga je neizmerno vazno da ne pristajete na rad u inostranstvu bez ugovora I radne dozvole. Potrebno je da budete upućeni u tačnu proceduru dobijanja neohodnih dozvola i uključeni u sve postupke za pribavljanje istih.

Zapošaljavanje u inostranstvu je dugotrajan proces, zato budite spremni da se posvetite ovom procesu kako bi svi koraci bili adekvatno zavrseni a vas odlazak na rad u inostranstvu bio po zakanu.

CV APLIKACIJA