facebook
Submit your CV here
Vesti i događaji, Vesti i događaji

KAKO JE KORONA UTICALA NA ZAPOŠLJAVANJE NA REČNIM BRODOVIMA

Kao što je svima dobro poznato, ugostiteljstvo je pretrpelo veliku krizu 2020. godine, kada je započela pandemija Korona virusa. Mnoge kompanije su pomerile sezonu ili je u poptunosti obustavile, shodno tadašnjim merama i uslovima koji nisu dozvoljavali plovidbu brodova.

Kada se osvrnemo na 2021. godinu, primetićemo da su kompanije počele polako da se vraćaju u posao, ali u znatno smanjenom kapacitetu. Ukrcaji su se odvijali kasnije nego inače, uglavnom na leto. Bilo je znatno manje gostiju, samim tim i posade.

Podstaknute velikim brojem zaraženih Korona virusom, vlade pojedinih država uvele su obaveznu vakcinaciju kao sistem zaštite građana. U zemljama u kojima vakcinacija nije obavezna, često su bivale uvedene druge mere za nevakcinisane pojedince, npr. nemogućnost prelaska granice, zabrana ulaska u različite javne objekte itd, a sve u cilju smanjenja broja zaraženih. Rečne i okeanske kompanije, kao i svi poslodavci, u obavezi su da primenjuju zaštitne mere svojih zemalja i apeluju na zaposlene da ih se pridržavaju. Treba istaći da te mere mogu biti promenljivog karaktera i zavise prevashodno od trenutne epidemiološke situacije. S tim u vezi, vakcinacija često može biti uslov za zaposlenje u inostranstvu.

 U ovom momentu, drago nam je što možemo saopštiti da se rad na brodovima polako vraća u regularan tok i da su velike šanse da će ove godine ukrcaji početi kao i inače – pred sam početak sezone, tj. na proleće. Iskreno se nadamo da će sve biti u najboljem redu i da će se posada ukrcati na vreme i imati mirnu i prijatnu plovidbu.

CV APLIKACIJA