facebook
Submit your CV here

Značaj legalnog zapošljavanja

Život i rad u stranoj zemlji može biti prelepo iskustvo i dobar način da saznate više o sebi i svetu. Državljani RS koji žele da se zaposle u inostranstvu, bilo da je u pitanju sezonski ili stalni posao, odlazak treba da planiraju nekoliko meseci unapred kako bi pronašli posao koji im odgovara, pripremili dokumenta i dobili radnu dozvolu u svrhu zaposlenja.

Koraci u procesu zaposlenja najčešće izgledaju ovako:

Priprema radne biografije (CV).
Pronalaženje odgovarajućeg posla za koji želite da se prijavite.
Apliciranje za posao.
Intervju sa kompanijom.
● (Ukoliko je intervju pozitivnog ishoda) potpisivanje Ugovora o radu.
Pribavljanje dokumentacije i apliciranje za odgovarajuću vizu.
● Po odobrenju vize, ugovaranje datuma početka rada.
Organizacija puta.

Ukoliko posao tražite posredstvom profesionalne agencije za posredovanje u zaposljavanju, ona će Vam pomoći da kroz sve korake prođete najlakse i najbrže moguće. U zavisnosti od mesta rada, proces može trajati između 2 i 18 meseci, u ekstremnim slučajevima i duže.

Iako preovladavaju pozitivna iskustva, potraga za poslom u inostranstvu se nekada završava neprijatnim situacijama u kojima kandidati, u najboljem slučaju, dožive prevaru i gubitak uloženog novca. Nažalost, postoje primeri tragičnih slučajeva, poput gubitaka ljudskih života ili završavanja u belom roblju. Legalan odlazak na rad u inostranstvu je stoga od krucijalnog značaja, a u tome Vam može pomoći neka od profesionalnih agencija koje se bave posredovanjem u zapošljavanju.

U Srbiji, dozvolu za zapošljavanje u zemlji i inostranstvu ima oko 60 agencija.
Jako je važno da agencija za koju se odlučite ima licencu i sve potrebne dozvole za rad. Nakon provere legalnosti posla i Agencije, sledeći korak je priprema dokumentacije za odgovarajuću radnu dozvolu / vizu. Dobijanje radne dozvole je obavezno, jer je svaki rad bez nje “rad na crno”, što za sobom povlači mnoštvo negativnih posledica.

Obećanja da se može raditi bez vize, kao i da se ista izdaje za par dana, najčešće nisu istinita.

Ukoliko biste radili bez neophodnih dozvola, mogli biste biti deportovani u slučaju da dođete u kontakt sa migracionim službama, a potom i dobili zabranu ponovnog ulaska u tu zemlju, ili pak upasti u mnogo ozbiljnije probleme.

Upravo najčešći oblik vrbovanja osoba u lanac trgovine ljudima je putem poslovnih ponuda i oglasa, kakvi se mogu naći u novinama i na neproverenim portalima na internetu, uz obećanja o dobroj zaradi, smeštaju i početku rada u vrlo kratkom roku. Indikator da nešto nije u redu može biti i to da se u takvoj ponudi ostavi samo broj mobilnog telefona ili e-mail adresa.

Građani koji rade ilegalno, uglavnom to čine za novčane naknade daleko ispod dogovorenih, bez poštovanja dogovorenog radnog vremena i ostalih uslova rada. Neretko, postoje slučajevi nepoštovanja prava radnika. Stoga je neizmerno važno da ne pristajete na rad u inostranstvu bez ugovora i radne dozvole. Potrebno je da budete upućeni u tačnu proceduru dobijanja neohodnih dozvola i uključeni u sve postupke za pribavljanje istih.

Zapošaljavanje u inostranstvu je dugotrajan proces, zato budite spremni da se tome posvetite kako bi svi koraci bili adekvatno završeni i u skladu sa zakonom.

CV APLIKACIJA